ZEER GESLAAGD 'HISTORISCH' UITJE

Geplaatst: 31-03-2022. Door: Faan (foto’s: Klik hier!)

Na enkele jaren vond zondag eindelijk weer het jaarlijkse uitstapje van FCT Eibergen (FCTE) plaats onder het mom van een ‘historisch’ uitje. Nu is het al lastig om te bedenken wat er achter de naam historie zit verscholen en als dat woord dan ook nog eens tussen aanhalingstekens wordt gezet, dan valt de reisbestemming nauwelijks nog te raden. Uiteindelijk bleek dat de Denktank van onze supportersvereniging – in samenwerking met het bestuur – alles op voortreffelijke wijze had voorbereid en de al genoemde vlag de lading volledig dekte.

Goed gemutst na koffie met krentenwegge ging het uit 48 personen bestaande  gezelschap even na 11.00 uur met de Reetmölle Bus en een kleinere personenbus op weg vanaf clubcafé Tijink. Onderweg waren er volop consumpties voor iedereen en ging de schaal met heerlijke hapjes heel wat keren rond.

Waar velen dachten dat er richting Enschede koers zou worden gezet, kwam iedereen al snel op een dwaalspoor terecht en bleek de eerste stop van de dag in Markelo te zijn. Bij het binnengaan van de bebouwde kom bevindt zich hier snackbar Toornsmit. Het zeer gezellige keldergedeelte dient als thuishonk van de Supportersvereniging FC Twente Markelo (SVFCTM), die zich de oudste van alle 29 regionale supportersverenigingen mag noemen en zo’n 550 leden telt.  Bestuurslid Bert van der Sluis vertelde het Eibergse gezelschap allerlei zaken over de vereniging.

Zo bleek dat SVFCTM jaarlijks allerlei activiteiten organiseert waaronder dartstoernooien en zelfs viswedstrijden. Per thuisduel wordt er met vijf touringcars naar De Grolsch Veste gereisd en zaterdag naar de ontmoeting met PSV gaat een deel van de fans zelfs per boot over het Twentekanaal. Na enkele drankjes te hebben genuttigd en een broodje kroket aangeboden te hebben gekregen was het tijd om naar de volgende bestemming te gaan.

Dat bleek in Hengelo het trainingscentrum van Twente te zijn, dat zich in en rond het Fanny Blankers-Koen Stadion bevindt. Niemand minder dan de innemende Jacob Malki stond de bussen van FCTE hier al op te wachten voor de allereerste rondleiding die een supportersvereniging hier ooit kreeg. Malki is al sinds jaar en dag materiaalman van FC Twente, hoewel je hem met die titel eigenlijk te kort zou doen.

Hij heeft inmiddels het grootste deel van alle voorzitters en trainers overleefd en hij vertelde dat hij zes en soms zeven dagen per week vanaf ongeveer 6.45 uur op het trainingscomplex aanwezig is om de vele industriële wasmachines te laten draaien, om in de kleedkamers voor elke speler zijn gehele uitrusting in mandjes klaar te leggen en om nog allerlei andere werkzaamheden te doen.

De Eibergse supporters werden in drie  groepen rondgeleid en zagen tevens het ontspanningsgedeelte van de spelers, het ruime krachthonk, diverse kantoren en een ruimte waarin met zeer moderne apparatuur de pijnlijke spiertjes van de spelers weer op kracht worden gebracht. Nadat Malki aan het einde van de rondleidingen een surprise had ontvangen uit handen van Sylvia Schutten van de Denktank en vervolgens clubvoorzitter Martijn Temmink hem een (eeuwig) gratis lidmaatschap van FCT Eibergen uitreikte, had de voormalig Syriër zelf ook enkele prachtige cadeaus voor de bezoekers in petto: twee shirts, waarvan één door alle spelers gesigneerd wedstrijdshirt.

Met inmiddels een nieuwe chauffeur achter het stuur van de Reetmölle Bus werd de trip voortgezet. Die leek rechtstreeks naar De Grolsch Veste te gaan, maar al snel kwam men steeds dichterbij Sportcampus Diekman, waar de vrouwen van Twente hun domicilie hebben. Al met het complex bijna in zicht bleek er een wegversperring te zijn en kon de bus niks anders doen dan linksaf slaan, een woonwijk in. Via via zou men de verwachte bestemming wel bereiken, toch?

Groot was dan ook de verbazing toen de bus al snel in een straat stopte en iedereen werd verzocht uit te stappen. De reden werd snel duidelijk door een plaquette in de muur van het zich daar bevindende café Vrieler, dat door de familie Smit speciaal voor de Eibergenaren zijn deuren op zondag had geopend: hier werd  tijdens de bekende ‘Nacht van Vrieler’ op 13 april 1965 het fusiecontract tussen Sportclub Enschede en Enschedese Boys ondertekend, waardoor FC Twente een feit was. Dat dit destijds niet zonder horten en stoten ging werd in de achterliggende nostalgische zaal op bevlogen wijze verteld door Jack Mulstege, één van de oudere vrijwilligers die zich dagelijks inzet in en rond De Grolsch Veste.

Daarna bleek de eindbestemming (toch) het speelstadion te zijn. Hier was er een ontvangst in het zeer luxueuze Cook & Play restaurant dat zich bovenin de korte zijde tegenover vak P bevindt. Iedereen ontving er drie consumpties en het befaamde broodje Twente-beenham. Ook op deze locatie werden weer een aantal zijdes van FC Twente belicht. Andermaal ging het deze keer niet over het voetbalspelletje zelf, maar om de minstens zo belangrijke randzaken.

Zo vertelde kok Danny Lubbers een boeiend verhaal over de maaltijden en hun ingrediënten die de spelers en staf voorafgaande aan zowel de uit- als thuiswedstrijden krijgen voorgeschoteld.

Het bekende project ‘Scoren in de Wijk’ werd  uitgebreid toegelicht door één van de medewerkers, Jelle Schiphorst. Hierbij kwam nog eens duidelijk aan het licht hoe diep FC Twente vooral in de lokale en regionale samenleving is geworteld en hoe de club zich inzet voor groepen volwassenen en kinderen die het in sociaal opzicht vaak niet gemakkelijk hebben.

Al met al was het een zeer gevarieerde dag waar ongetwijfeld vele uren organisatiewerk heeft ingezeten en waarbij wellicht het allerbelangrijkste was dat er veel lof was van alle meegereisde supporters. Iets voor 19.00 uur was er de terugkeer bij Tijink en daarna werd er nog geruime tijd nageborreld.

Foto: Martijn Temmink krijgt uit handen van Jacob Malki twee shirts van FC Twente overhandigd. Voor de vele overige foto’s zie:

 

https://www.fcteibergen.nl/verrassingstour

Onze Sponsoren

ZEER GESLAAGD ‘HISTORISCH’ UITJE
Schuiven naar boven